Phlebotomy Certification Practice Test 1

This is the first in a planned series of Phlebotomy Practice Tests. This is the no-frills version. A JavaScript version is planned for the very near future.

To take this practice exam, simply record your answer for each question on a piece of paper. Then, compare your answers to the answer key provided at the bottom of the page.


 

1. Hemoconcentration can be caused by which of the following?

    A. Leaving the needle in the arm too long
    B. Leaving the tourniquet on the patient too long
    C. The tourniquet being too loose
    D. Withdrawing the blood too rapidly

2. Antisepsis is a technique that is used on which of the following?

     A. Medical Instruments
     B. Wound Dressings
     C. Tourniquets
     D. Skin

3. In phlebotomy, what does the term preanalytical mean?

     A. Variables that affect a specimen prior to lab testing
     B. Equipment failure
     C. Documenting the patient’s ID
     D. Calibrating equipment

4. The “Airborne Precautions” isolation category is used when a patient is suspected or confirmed to have which of these?

     A. Influenza
     B. Tuberculosis
     C. Hepatitus A
     D. Gangrene

5. Which of the following is NOT considered to be a phlebotomy competency?

     A. Employing correct medical terminology
     B. Following safety protocols
     C. Operating a hematology blood analyzer
     D. Selecting a proper site for specimen collection

6. In considering the safety of the patient, which of the following is the more dangerous element?

     A. Labeling collection tubes before collecting the blood
     B. Disposing of a sharp properly
     C. Failing to wear gloves during the venipuncture procedure
     D. Recapping a needle after a venipuncture

7. What is the meaning of hemolysis?

    A. Insufficient red blood cells
    B. Insufficient white blood cells
    C. Serum being red
    D. Blood breaking down

8. Which color tube stopper indicates a tube with sodium heparin?

     A. Black
     B. Green
     C. Red
     D. Purple

9. What does the color-coding of needles indicate?

     A. Manufacturer
     B. Angle of the bevel
     C. Length
     D. Guage

10. Which of the following applies for a lipid panel?

     A. The patient can be in a basal state – no restrictions
     B. Patient should be fasting for 4 hours with no water
     C. Patient should fasting for at least 12 hours with water allowed
     D. Patient should be fasting for 8 hours with no water

11. What is the proper point at which a sharps container should be closed, sealed, and prepared for disposal?

     A. When the container is 3/4 full
     B. When the container is full
     C. When the container is 1/2 full
     D. At the discretion of the phlebotomist

12. You are about to perform a venipuncture on a patient who has three good veins in the antecubital area. Which vein should you choose?

     A. Cephalic
     B. Basilic
     C. Brachial
     D. Median cubital

13. Which of the following is NOT a restriction for a glucose tolerance test?

     A. Drinking water
     B. Eating fruit
     C. Chewing gum
     D. Drinking coffee

14. When performing a skin puncture, the first drop of blood should be:

     A. Held for reserve
     B. Hemolyzed
     C. Used for the sample
     D. Wiped away

15. Which of the following can be used more than once?

     A. Collection tubes
     B. Needles
     C. Tourniquets
     D. Tube holders




ANSWER KEY


  1. B

  2. D

  3. A

  4. B

  5. C

  6. A

  7. D

  8. B

  9. D

10. C

11. A

12. D

13. A

14. D

15. C

 


 

Go To Phlebotomy Practice Test 2

Go To Phlebotomy Practice Test 3

Go To Phlebotomy Practice Test 4

Go To Phlebotomy Practice Test 5

Return To Phlebotomy Practice Test Page

Return To PhlebotomyCertify Home Page

 


 


 


 


 


 



 


 

Comments are closed.